از مطالبه گری تا اندیشه ورزی
حجتالاسلام علی کشوری
نا گفته پیداست که بعد از فتنه اصلاحات- که هدفش ایجاد انحراف در مسیر تحقق آرمانهای انقلاب بود- رسالت اصلی نیروهای انقلاب برنامه ریزی -جدی تر از گذشته- برای تحقق آرمانهای انقلاب است. برای این برنامه ریزی الزامات سه گانه ذیل ضروری است.
فقدان مطالبه گری گسترده ی آرمانهای انقلاب؛ زمینه ساز فتنه اصلاحات در سال88
در تفسیری اجمالی تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی نیازمند سه سطح فعالیت است. آرمانهای انقلاب در «اولین سطح» نیازمند مطالبه دائمی است. به عبارت دیگر اولین خطر برای یک انقلاب، خطر فراموشی و تحریف آرمانها است. انقلاب اسلامی از این قاعده مستثنی نیست و لازم است برای جلوگیری از فراموشی اهدافش جریان مطالبه آرمانهای انقلاب روز به روز قوی تر شود. اساسا یکی از علت های پیدایش فتنه اخیر -که به دنبال تحریف در گفتمان انقلاب بود- ضعف نسبی جریان مطالبه اجتماعی انقلاب اسلامی بود. البته ضعف جریان مطالبه آرمانهای انقلاب به فقدان «ساختارهای مطالبه» بازگشت دارد. عدم وجود ساختار گسترده مطالبه در جامعه، علت شنیده نشدن فریادهای عدالتخواهانه مردمی در همه نقاط ایران است. به عبارت دیگر ساختارهای مطالبه اجتماعی در ایران پژواک جمع محدودی از مردم ایران است و این ضعف مهم به خلاء ساختاری انقلاب در سازماندهی جریان مطالبه اجتماعی بازگشت دارد. طرح«فعالیت شبکه ای مساجد و هیئات» پیشنهادی برای تئوریزه کردن ساختار مطالبه آرمانهای الهی مردم ایران است.
ضرورت توسعه فعالیت های «تقنینی، اجرائی و نظارتی» به محوریت آرمانهای انقلاب
«سطح دومی» که در برنامه ریزی برای تحقق آرمانهای انقلاب ضرورت دارد، توسعه فعالیت های «تقنینی، اجرائی و نظارتی» است. وضع قانون در راستای آرمانهای انقلاب، اجرائی کردن این قوانین و سپس نظارت بر اجرای این قوانین گام مهم دیگری در تحقق آرمانهای انقلاب است. پدیده منطقه گرائی و عدم توجه به وضع قوانین ملی و مستحکم آفت امروز قانونگزاری در کشور است؛ که این مهم با تقویت جریان مطالبه آرمانهای انقلاب ترمیمی موقت می یابد. به عبارت دیگر جریان مطالبه می تواند برای جریان تقنین در کشور تصمیم سازی نماید. دستیابی به قانونگزاری مستحکم در نظام با «تئوریزه کردن ولایت مطلقه فقیه[1] در سطح ساختارها» محقق می گردد؛ که در این یاداشت کوتاه به دنبال شرح آن نیستم.
اندیشه ورزی ؛عامل تقویت جریان مطالبه و توسعه فعالیت های «تقنینی، اجرائی و نظارتی»برای تحقق آرمانهای انقلاب
اما «سطح سومی» که در برنامه ریزی برای تحقق آرمانهای انقلاب لازم است؛ اندیشه ورزی است. بدیهی است که جریان مطالبه و «تقنین، اجراء و نظارت» بدون استفاده از فعالیت های فکری به شکلی روبنائی مسیر خود را خواهند پیمود. به عبارت دیگر اندیشه ورزی عمق جریان مطالبه را افزایش می دهد و «تقنین، اجراء و نظارت» را مستحکم تر خواهد نمود. «ساختار سازی اجتماعی برای جریان مطالبه» آرمانهای انقلاب و همچنین «مدل سازی اسلامی» برای «تقنین، اجراء و نظارت» در کشور وابسته تام به تقویت اندیشه ورزی برای تحقق آرمانهای انقلاب است.
از جمله آرمانهای بزرگ انقلاب تحقق گفتمان عدالت و پیشرفت توأمان است-که برای تحقق گفتمانش در دهه چهارم نیاز به تحقق ابعاد فوق الذکر است- بعد اصلی این گفتمان که موضوعش اندیشه ورزی برای تبیین اقتضائات عدالت و پیشرفت توأمان است در نهایت باید به تولید الگوی پیشرفت اسلامی بیانجامد.